Kweek een lychee
In deze korte video zie je hoe je een lycheepit moet kweken tot een lycheeplant.
Voor deze basistechniek kun je het beste een kiemschaaltje maat S gebruiken. Deze vind je hier!
 

De zakjes methode
Zoals je hebt kunnen zien gebruiken ze hiervoor de zogenaamde 'zakjes methode' ook wel 'baggie method' genoemd. Je laat de pit ontkiemen door hem in een vochtige omgeving te laten broeien.
Let op! Niet alle zaden gaan gegarandeerd ontkiemen, voor het beste resultaat kun je het best met meerdere tegelijkertijd beginnen.

Dit heb je nodig:
– je zaden/noten/pitten
– een klein hersluitbaar plastic zakje
– een servetje

Alle zaden/pitten ontkiemen het beste als ze eerst 24-48h in water weken.

Doe de  zaden in het midden van de servetje, en vouw het zodat de zaden in het midden blijven. Maak de servetje nat met water, zodat het net vochtig is. Als er water overblijft in je zakje is het te nat. Sluit je zakje en zet het weg op een zonnige of warme plek (niet direct op de radiator, dat is veel te warm).  Kijk af en toe in je zakje om te checken of er al wortels uit komen. Wanneer de wortels 1-2 cm lang zijn, kun je je zaad op een kweekschaaltje plaatsen om verder te groeien.

Deze methode werkt goed voor bijvoorbeeld steenvruchten zoals perziken en abrikozen, avocado's, castanospermum en ongebrande noten zoals pistache – en cashewnoten of grotere bonen.
Heb je een andere zaad of pit? Deze techniek is voor veel variëteiten vergelijkbaar. Bekijk hier alle tutorials voor een goed overzicht.