Kweek een kastanje
In deze korte video zie je hoe je een kastanje moet kweken tot een kleine kastanjeboom.
Voor deze basistechniek kun je het beste een kiemschaaltje maat L gebruiken. Deze vind je hier!

De 'koude behandeling methode'
Dit is een variatie op de zakjesmethode, en wordt gebruikt voor zaden die normaal in een kouder klimaat groeien. We moeten de zaden laten denken dat ze net een lange natte en koude winter achter de rug hebben. Nu is het “lente” en het is tijd om te groeien, ongeacht welke seizoen of klimaat het nu echt is. We gebruiken deze methode op eikels, kastanjes, paardenkastanjes, walnoten etc… In de tuinbouw wordt dit stratificatie genoemd, maar we noemen het liever een skivakantie voor zaden.

– Laat eerst je zaden 48h in water weken, ververs dagelijks het water.

– Eenmaal gewekt, wikkel je zaden in een vochtig servetje, en plaats het geheel in een gesloten zakje, net zoals de gewone zakjesmethode.

– Doe je zakje in de koelkast, en wacht totdat je de eerste wortels ziet. Het kan tussen de 10 dagen en 2-3 maanden duren, afhankelijk van de zaden. Het wachten is het moeilijkst! Kijk af en toe in je zakje om te checken voor wortels en vochtigheid. Zodra de wortels 1-2 cm lang zijn, kun je een kweekschaaltje gebruiken om je plantje verder te laten groeien.

Heb je een andere zaad of pit? Deze techniek is voor veel variëteiten vergelijkbaar. Bekijk hier alle tutorials voor een goed overzicht.