Bekijk alle tutorials!


Wil je zelf een plant op water kweken?

In deze korte video's zie je hoe verschillende soorten zaden en pitten worden gekweekt en hoe je plantjes moet stekken. Voor deze basistechniek kun je het beste een kiemschaaltje gebruiken. Deze vind je hier!

Scroll naar beneden en bekijk alle video's!
 
Kweek een avocado plant 
Kweek een eik 
Kweek een mango plant 
Kweek een citroen plant


 
Kweek een bonen plant


 
Kweek een amandel plant
 

 
Kweek een pinda plant 
Kweek een lychee plant 

Kweek een pecannoot plant 
Kweek een kastanje plant


 
Kweek een walnoot plant


 
Kweek een ananas plant
 

 
Stek een plantje


 
Stek een Hoya


 
 
Stek een Pilea (pannenkoekplant)

 

 
Stek een cactus of vetplant


 

Time-lapse video (Groei van een eikel)

 


Overzichtsvideo (Alle planten op water)


 
Heb je een andere zaad of pit? De techniek is voor veel variëteiten vergelijkbaar.

Dadels, longans, lotuszaden, gingko, palm: volg dezelfde methode als de lychees.
Pistachenoten, macadamia’s: volg de amandelmethode. Zorg ervoor dat ze rauw zijn, niet geroosterd!
Castanospermum: volg de avocadomethode.
Hazelnoten: volg de walnootmethode.
Tamme kastanjes: volg de paardenkastanje methode.


De twee basistechnieken

Zoals je hebt kunnen zien in de video's worden er 2 verschillende basistechnieken gebruikt om zaden en pitten te ontkiemen. De zogenoemde 'zakjes methode' en 'koude behandeling methode'. Bij het ontkiemen van de zaden en pitten is het belangrijk dat de natuur zo goed mogelijk wordt nagebootst. Neem bijvoorbeeld een avocado, avocadobomen groeien in een warm gebied in Centraal-America, de pitten die die in de grond terecht komen liggen daar lekker te broeien tot er uiteindelijk een klein avocado boompje ontstaat. Om dit natuurlijke proces na te bootsen gebruiken we de 'zakjes methode'. Het tegenovergestelde van bijvoorbeeld een Hollandse eikel die in de herfst van de boom valt en vervolgens een paar maand in een natte koude grond ligt. Hiervoor gebruiken we de 'koude behandeling methode'. Wat je precies nodig hebt om deze technieken toe te passen wordt hieronder kort uitgelegd.
 

De 'zakjes methode'

Zoals je hebt kunnen zien gebruiken ze hiervoor de zogenaamde 'zakjes methode' ook wel 'baggie method' genoemd. Je laat de pit ontkiemen door hem in een vochtige omgeving te laten broeien. Zoals bijvoorbeeld perziken of abrikozen, ongebrande noten zoals pistache – en cashewnoten of avocado's als grote favoriet.

Let op! Niet alle zaden gaan gegarandeerd ontkiemen, voor het beste resultaat kun je het best met meerdere tegelijkertijd beginnen.

Dit heb je nodig:
– je zaden/noten/pitten
– een klein hersluitbaar plastic zakje
– een servetje

Alle zaden/pitten ontkiemen het beste als ze eerst 24-48h in water weken.

Doe de  zaden in het midden van de servetje, en vouw het zodat de zaden in het midden blijven. Maak de servetje nat met water, zodat het net vochtig is. Als er water overblijft in je zakje is het te nat. Sluit je zakje en zet het weg op een zonnige of warme plek (niet direct op de radiator, dat is veel te warm).  Kijk af en toe in je zakje om te checken of er al wortels uit komen. Wanneer de wortels 1-2 cm lang zijn, kun je een kweekschaaltje gebruiken om je plantje verder te laten groeien.

De 'koude behandeling methode'

Dit is een variatie op de zakjesmethode, en wordt gebruikt voor zaden die normaal in een kouder klimaat groeien. We moeten de zaden laten denken dat ze net een lange natte en koude winter achter de rug hebben. Nu is het “lente” en het is tijd om te groeien, ongeacht welke seizoen of klimaat het nu echt is. We gebruiken deze methode op eikels, kastanjes, paardenkastanjes, walnoten etc… In de tuinbouw wordt dit stratificatie genoemd, maar we noemen het liever een skivakantie voor zaden.

– Laat eerst je zaden 48h in water weken, ververs dagelijks het water.

– Eenmaal gewekt, wikkel je zaden in een vochtig servetje, en plaats het geheel in een gesloten zakje, net zoals de gewone zakjesmethode.

– Doe je zakje in de koelkast, en wacht totdat je de eerste wortels ziet. Het kan tussen de 10 dagen en 2-3 maanden duren, afhankelijk van de zaden. Het wachten is het moeilijkst! Kijk af en toe in je zakje om te checken voor wortels en vochtigheid. Zodra de wortels 1-2 cm lang zijn, kun je een kweekschaaltje gebruiken om je plantje verder te laten groeien.